Zonnepanelen voor duurzaam wonen

Zonnepanelen worden ook wel zonnecellen of PV-cellen (photovoltaic cells) genoemd. Het zijn de blauwe of zwarte panelen die energie uit zonlicht omzetten in elektrische energie.

Hoe zonnepanelen werken

Zonnepanelen bestaan uit siliciumplaten die licht omzetten in elektrische stroom. Door gebruik van halfgeleiders ontstaat een gelijkspanning van ongeveer 0,5 volt. Door verschillende cellen met elkaar te verbinden, wordt de spanning opgevoerd tot zo'n 24 volt. Een omvormer zorgt er voor dat dit wordt omgevormd naar 230 volt wisselstroom.

Stroom teruggeven

Alle opgewekte zonnestroom gaat via een stekker tussen de omvormer en het stopcontact naar het elektriciteitsnet. De stroom die je niet verbruikt, wordt teruggegeven aan het elektriciteitsnet. De elektriciteitsmeter loopt dan dus terug. Op deze manier gaat de opgewekte zonnestroom nooit verloren, kun je extra besparen op je stroomrekening en hoef je met zonnepanelen nooit bang te zijn om zonder stroom komen te zitten als het bewolkt of donker is.

Energieopbrengst van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen (PV) wordt uitgedrukt in watt-piek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling - dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag - zou kunnen worden opgewekt. Na nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht gaat de overheid er nu (maart 2014) van uit dat in de Nederlandse praktijk de jaaropbrengst van een PV-systeem gemiddeld 875 kWh per kWp bedraagt. De populairste zonnepanelen hebben een piekvermogen van zo'n 250 Wp. Per stuk leveren deze zonnepanelen dus zo'n 220 kWh aan energie per jaar.

Subsidie op zonnepanelen

Momenteel geldt er een subsidieregeling waarbij de BTW over montage en materiaal kan worden teruggevraagd. Deze regeling geeft een hogere vergoeding dan de oude regeling.
Voor meer informatie klik hier >>

Meer informatie

Neem voor meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen
contact op met Hundersmarck BV of
vraag vrijblijvend een offerte op.

Klimaatgroep NederlandStekUneto-VNI
onderdeel van Bernard Schulte BV Voorhout

Hundersmarck Leiden BV
071 - 5223242 (Leiden)
0252 - 235679 (Voorhout)
info@hundersmarckbv.nl